Kadir Taha CANCI
[TR] Windows Subsystem Linux (WSL) Hakkında Yeni Gelişmeler BUILD 2020

[TR] Windows Subsystem Linux (WSL) Hakkında Yeni Gelişmeler BUILD 2020

Craig Loewen'ın hazırladığı duyuru metnine göre Microsoft bu yıl sanallaştırma ve Linux çekirdeğinin Windows işletim sistemi üzerinde çalışması noktasında yepyeni bir çok gelişmeye daha imza attı. Yayımlanan bilgilendirme metninden birkaç beni heyecanlandıran parçaları paylaşacağım.

1. Hemen Yayımlanacak

Microsoft bu hazırladığı yenilikleri hemen yayımlayabileceklerini söylediler. Hatta bununla yetinmeyip 10 Mayıs 2020 tarihini işaret ettiler. Şöyle bir durum var ki 10 May 2020 windows güncelleştirmesi hemen ülkemizde yüklenebilir olmayacaktır. Türkiye için net bir tarih bulunmuyor. 4 yıl önce Build 2016 konferansında Microsoft dünyayı şaşkına uğratacak bir tweet ve ardından duyuru yayımlamıştı. "Microsoft <3 Linux" tweetinin ardından Microsoft WSL'i duyurdu. Bir diğer ismiyle Bash on Ubuntu on Windows" yani "Ubuntu çekirdeğinin Windows'ta çalışması" diye çevirsek yeri olabilir.

2019 Build konferansında ise WSL takımı ilk tam anlamında içeriye boot edilip çalışan linux çekirdeğini duyurmuştu. Üstelik bu çekirdek soğuk bir şekilde boot edilmiş vaziyette bulunuyor ve ihtiyaç halinde 2 saniye gibi kısa bir sürede ayağa kalkabiliyordu.

2. WSL 2'ye Göç

Çok pratik bir şekilde WSL'den WSL2'ye geçiş yapabiliyorsunuz.

>wsl.exe -set-version 2" komutunu verdiğiniz seçmiş olduğunuz dağıtım otomatik olarak WSL2 ile uyumlu hale geliyor.

3. Kolay Kurulum

WSL ve WSL 2'nin kurulumu bir miktar meşakkatliydi. Microsoft yine dersine çok iyi çalışmış ve yeni çıkarttıkları konsol yazılımına vereceğiniz 1 komutla kurulum yapabiliyorsunuz.

>wsl.exe --install"

Tüm işlem bu kadar.

4. Anlık Görüntü İşleme

Artık WSL'de çalışan alt sisteminizde olup biten herşeyi tıpkı bir SSH gibi görebiliyorsunuz. Grafiksel uygulamaların arka taraftaki çıktılarını da konsola düşen çıktılarla görebilirsiniz.

5. Masaüstü Uygulamaları Doğrudan Çalıştırma

Belki de şüphesiz ki en büyük geliştirmelerden bir tanesi bu. Ubuntu tabanına aşina olunduğundan Gnome arayüzündeki tüm masaüstü yazılımları çalıştırabilirsiniz. Yani ekrandaki 2 uygulamadan birisi Windows birisi Linux işletim sistemi tarafından renderlanmış olabilir. BUILD konferansında Eye of Gnome, gedit ve mpv gibi uygulamalar ile deneme yapıldı.

Sonuç

Toparlayacak olursam Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesiyle birlikte WSL2 çok daha güçlü hale getirilmiş. Eğer siz de bir Windows Insider iseniz güncellemeyi Fast Ring kanalından yükleyip test edebilirsiniz.

Comments (0)

Leave a Comment